Heidewachtel

De heidewachtelDe Heidewachtel is een bruinbonte of bruinschimmel, langharige jachthond, afkomstig uit Duitsland, waar hij officieel Kleine Munsterlander heet. Als we zeggen Kleine Munsterlander, dan is het logisch dat er ook een Grote Munsterlander bestaat.Deze grote broer komt alleen in zwartbont of zwartschimmel voor. Beide Munsterlanders zijn uitstekende jagers, waarbij de Heidewachtel, als kleinste van de twee, ook erg geliefd is als huishond. Het ras werd begin deze eeuw in Munster gefokt uit kruisingen van Epagneuls en langharige jachthonden.Omdat de Heidewachtel dus van Duitse oorsprong is, bepaalt Duitsland de rasstandaard. Dat wil  zeggen dat Duitsland -als land van herkomst- bepaalt hoe de hond er uit moet zien en aan welke voorwaarden de hond qua uiterlijk, karakter, gedrag, bruikbaarheid en inzetbaarheid voor de fokkerij moet voldoen. Deze standaard staat geregistreerd bij de FCI, het internationale kynologisch overkoepelend orgaan.

Registratie

Registratie wordt gedaan bij de FCI daar staat het ras ingeschreven als standaard 102. Sectie 1. De Heidewachtel is qua hoogte een "middenmoter" met een schoft hoogte tussen de 50 en 56 cm.  Hij heeft een halflange vacht met de typische bevedering aan oren en staart, zoals we dat bij jachthonden gewend zijn. Het  is  een  sterke hond met een adellijke uitstraling, hoog aangezette oren en vriendelijke blik. 

Oorsprong

Van oorsprong is de Heidewachtel een vogelhond, die gebruikt werd om vogels op te jagen. Omdat er vroeger vaak met roofvogels werd gejaagd, was de samenwerking erg belangrijk. De hond moest de vogels opjagen, voor de roofvogel die de prooi dan kon grijpen. Later, toen men over het geweer kon beschikken, bleef de Heidewachtel een nuttige jachthond. Door doodstil te blijven staan; en gefixeerd te kijken naar de plaats waar het wild zich bevindt, maakt de hond de jager duidelijk in welke richting hij het moest zoeken. Zo hoorde ik een spreker ooit vertellen; "de jager hoeft zijn geweer slechts over het hoofd van de hond te leggen en zijn neus als vizier te gebruiken, om gegarandeerd raak te schieten". Niet echt en goed advies om in de praktijk uit te proberen, maar de boodschap is duidelijk. Als een Heidewachtel voorstaat zit er wild. Al wil de hondse definitie van "wild" nog wel eens afwijken van die van de baas. Het voorstaan wil dan ook niet altijd zeggen dat het soort wild dat de hond aanwijst. gelijk is aan dat wat de baas zoekt. 

Karakter

De Heidewachtel is een lieve, verdraagzame, soms enigszins eigenzinnige, slimme, actieve hond. Hij houdt van mensen, heeft over het algemeen een goed roedelgedrag, maar houdt van duidelijkheden. Rangen en standen binnen het roedel zullen, als ze eenmaal duidelijk zijn, weinig tot geen problemen geven. Vrij loslaten lopen zal lang niet bij iedere hond mogelijk zijn, omdat zijn jachtpassie nogal eens voor problemen kan zorgen.
Waken kan hij ook, maar verder dan blaffen zal het niet komen. Niet iedere Heidewachtel is een allemansvriend, maar de meeste zijn het wel, zeker als de "visite" wat lekkers bij zich heeft.
Er wordt gezegd dat de Heidewachtel lief is voor kinderen.Ik zou het liever omdraaien; "als kinderen weten hoe ze met honden horen om te gaan, zal ook de Heidewachtel een uitstekend kindervriendje kunnen zijn."
Leer de kinderen in uw gezin de hondse huisregels zoals;niet storen tijdens het eten en slapende honden niet wakker maken, enz...

Jagen & werken

Jagen zit de Heidewachtel in zijn genen. Hij is uitbundig en redelijk gehoorzaam. Afhankelijk van de band die baas en hond samen hebben opgebouwd, zal de hond zich aanhankelijk tonen en graag voor zijn baas willen werken.  Mee met de jager, naar buiten om dat te doen waar hij jarenlang op is geselecteerd is, is voor de Heidewachtel zijn lust en zijn leven. Hij is onvermoeibaar, keihard voor zichzelf, kent geen grenzen en gaat door, ongeacht pijn, vermoeidheid of slechte  weersomstandigheden.

De Heidewachtel is een hond, die graag wil werken en van afwisseling houdt. Steeds hetzelfde blokje om zal hem niet echt gelukkig maken. maar hij heeft er geen enkele moeite mee als u hem elke dag meeneemt naar hetzelfde bos of veld om te werken.

Niet iedere Heidewachtel liefhebber is echter een jachtliefhebber. En dat betekent dat u voor uw hond u iets anders zult moeten bedenken. Een hond die zich verveeld en zijn energie niet kwijt kan, begint vaak op eigen houtje een tijdverdrijf te zoeken. Ik ken menig huishouden waar bankstel en/of vloerkleed zo vroegtijdig aan hun einde zijn gekomen.

Gelukkig zijn er tal van alternatieven te bedenken. Kynologen Clubs (K.C.) in de regio, organiseren tegenwoordig socialisatie groepjes voor pups vanaf 8 weken. (DE periode om kennis te maken, met de grote buitenwereld, die niet gemist mag worden) Door deel te nemen aan vervolgcursussen zoals; gehoorzaamheidsopleidingen, Gehoorzame Hond, Uithoudingsvermogen, Verkeers Zekere Hond, Behendigheid of Flyball, kunt u tot op hoge leeftijd samen met uw hond bezig blijven. Natuurlijk kunt u ook -zonder de intentie te hebben jager te worden- deelnemen aan een jachtopleiding en vervolgens deelnemen aan veldwedstrijden en jachthondenproeven.